Eurooppa hyytyy, miten pelastamme maailman?

SEFEn hallituksen jäsen Juuso Heinilä

Euroopan tilanne näyttää todella pahalta. Yleisin hyvinvoinnin mittari eli bruttokansantuote polkee paikoillaan ja valtioiden velkataakat sekä työttömyys kasvavat rytinällä. Viitteitä paremmasta ei valitettavasti ole juurikaan nähtävissä ja pahimmillaan ongelmat kärjistyvät epäluottamukseksi demokratiaa ja yhteistä päätöksentekoa kohtaan.

Tällä menolla protestit eivät ainoastaan aiheuta mellakoita vaan vaarassa on koko Euroopan rauha ja ihmisten tulevaisuus. Esitän seuraavassa muutaman askeleen Euroopan ja maailman pelastamiseksi.

Ensimmäinen askel on nykyisen hyydyttävän finanssipolitiikan höllentäminen ja elvyttävän rahapolitiikan kiihdyttäminen. Jäykkien työmarkkinoiden ja korkean sosiaaliturvan Eurooppa ei voi mitenkään onnistua pelastusoperaatiossaan ilman talouskasvua.

Julkisten menojen pakkoleikkaukset yhdistettynä veronkorotuksiin johtavat vääjäämättä kokoiskysynnän laskuun, korkeampaan työttömyyteen ja entistä suurempiin budjettialijäämiin. Budjetit pitää tietenkin tasapainottaa myöhemmin, mutta juuri nyt se on mahdotonta.

Talouskasvun kiihdyttämiseen meillä on onneksi olemassa äärimmäisen tehokkaat rahapoliittiset aseet. Euroopan keskuspankin toimenpiteet ovat jo rauhoittaneet valtioiden velkamarkkinat.

Seuraava askel on entistä vahvempi talouskasvun tukeminen superlöysällä rahapolitiikalla. Lyhyellä aikavälillä tämä tehoaa ja palauttaa Euroopan kasvu-uralle.

Talouskasvun palauttamisen jälkeen on oikea hetki puuttua Euroopan ongelmien ytimiin. Keskeisin ongelma ei suinkaan liity Unionin rakenteisiin tai pankkien rooliin systeemisen kriisin levittäjinä.

 

Eurooppa tarvitsee uuden teknologisen vallankumouksen

Euro-alueen rakenneviat ja esimerkiksi  työmarkkinoiden jäykkyydet on korjattava, mutta Euroopan ykkösongelma on tuottavuuden heikko kehitys. Tuottavuutta ei puolestaan luoda lisäämällä työpäivään pituutta tai täyttämällä kalenteria entistä innokkaammin. Avain tuottavuuteen on niinkin tylsä kuin uudet ideat ja uusi tapa tehdä työtä.

Euroopan on löydettävä keinot uuteen teknologiseen vallankumoukseen. Meidän täytyy tehdä tieto- ja viestintäteknologialla sama harppaus kuin aikanaan teimme höyry- tai sähkövoimalla. Nyt en tarkoita älypuhelimien tai videoneuvottelujärjestelmien suunnittelua ja myymistä vaan tarkoitan niiden käyttämistä.

Kun uudistamme toimintatapamme, luomme pohjan täysin poikkeukselliselle tuottavuuden kehitykselle. Tuottavuus tulee luomaan kasvua ja hyvinvointia, vaikka työtuntimme eläköitymisen myötä vähenevätkin.

 

Muutos alkaa läheltä

Vaikka yritänkin ajatella isoja, haluan kuitenkin aloittaa läheltä. SEFEn strategia rohkeudesta ja kasvusta osuu juuri asian ytimeen. Työelämävaikuttamisessa haluan nähdä SEFEn toimijana, joka etsii keinot sanoa kyllä kumppaniensa esityksiin, olivat nämä millä puolella pöytää tahansa.

Työmarkkinat ja koko työn tekeminen pitää uudistaa eikä se mitenkään onnistu, jos kaikki kelpuuttavat vain omat esityksensä.

Koulutuspolitiikassa haluan SEFEn suhtautuvan innostuneesti kaikkiin uusiin avauksiin ja uusiin tapoihin toimia. Pettymykseni oli suuri kun SEFEn liittokokous hylkäsi Estonia Business Schoolin Helsingin opiskelijoiden jäsenhakemuksen. Meidän yliopistoissa on ihan hirmuisesti kehitettävää ja mielestäni on upeaa kun EBS on saapunut Helsinkiin haastamaan pöhöttynyttä ja kangistunutta korkeakoulukenttäämme.

Uudet rohkeat tavat toteuttaa yliopistokoulutusta ovat välttämättömiä Suomessa ja Euroopassa. Jos asiat olisivat korkeakoulutuksessamme kunnossa, olisimme jo tehneet toivomani teknologisen vallankumouksen.

Yksi teknologisen vallankumouksen ja tuottavuuden haaste löytyy todella läheltä. SEFEllä on upeat videoneuvottelujärjestelmät, mutta silti minä olen lentänyt jokaiseen kokoukseen Oulusta Helsinkiin. Eiköhän etsitä uusi tapa toteuttaa kokoukset niin että aika käytetään kokoustamiseen eikä matkustamiseen.

 

Juuso Heinilä
SEFEn hallituksen jäsen
Koulutuspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja, SEFE
Puheenjohtaja, Oulun Ekonomit