Hur formulerar du din erfarenhet på din cv?

Studerandekontaktperson Marina Stenbäck

En ständigt het potatis bland oss studenter är hurdan erfarenhet vi har. Det finns knappast en endaste en student som inte funderat på hur förhållandet mellan utbildning, erfarenhet och kontakter påverkar var och hur man får både sommarjobb, deltidsjobb och sin första fastanställning inom egen bransch.

Med risken att låta som en gammal tant säger jag det i alla fall: ta vara på och utnyttja de chanser du har att få en möjligast bred och blandad erfarenhet redan under studietiden. Att på CV:n kunna skriva att man jobbat på bank eller att man har en svåruttalad engelskspråkig titel är inte ett självändamål.

Visst, är ditt stora mål i karriären att jobba på bank är det kanske bra att börja i kassan och faktiskt se mera av hela verksamheten, men det finns inget som säger att de erfarenheter du får och det du lär dig i studentverksamhet är sämre, tvärtom!

 

Skaffa erfarenhet redan under studietiden

I dagens Finland finns det flera hundra ekonomistuderande som är aktiva studenter inom både studentkårer och ämnes- och fakultetsföreningar runt omkring i landet. Motiven för varför vi ställer upp, är aktiva och frivilligt sätter ner tid och energi på föreningsverksamhet och studentpolitik är många och varierande. Därför tänkte jag göra som Alexander Stubb och lista några orsaker för varför det lönar sig att aktivera sig under studietiden och vad man kanske kan ha för nytta av det.

För det första, vad du än gör se nu till att du gör något annat än bara sitter med näsan i boken under din studietid. Om inte annat visar du åt både dig själv och omvärlden att du klarar av att göra mer än en sak åt gången. Vad du gör är upp till dig men det är kanske lättare att plocka ut erfarenhet som är relevanta för ett kommande jobb från t.ex. utskotts och teamarbete än var det är att hitta i senaste FIFA spelet.

Det andra jag vill poängtera är att göra något du tycker om vid sidan av studierna. Ställ inte upp i styrelser och utskott bara för att det ser bra ut på CV:n. Alla behöver inte vara ordförande och det är meningen att alla skall vara det heller.

Aktivera dig och engagera i verksamhet som du tycker är intressant och som du brinner för snarare än det du tror är ”rätt”. Ingen orkar slita och knega på det sätt aktiva studenter gör om man inte tycker om det man gör. När du gör saker som intresserar dig kan du vara stolt över det du fått till stånd. Dessutom du har helt säkert mera nytta av ett väl genomfört projekt som du kan motivera vad du lärt dig än av att formellt har innehaft en post du inte brytt dig om och du inte lärt dig något av.

 

Vända motgångar till positivt på cv:t

Min tredje och sista poäng är att ta lite distans till det du gör och förtydliga vad du kan och vad du lärt dig. Det är lätt hänt att man blir uppslupen av det man gör och oberoende om det är jobb eller föreningsverksamhet förstår alla likasinnade genast vad du talar om, medan utomstående inte har en blekaste blå aning.

Att ta lite distans från det man gör hjälper också då du ska vända en dålig erfarenhet eller motgång till något bra. Ni kan slå er i backen på att min första tanke när jag som 19 år gammal sommarjobbare kom på jobb en måndag morgon och fick veta att min förman sagt upp sig och VD:n fått sparken inte var ”wow vilken erfarenhet jag kommer att få och så bra det här kommer se ut på CV:n”.

Tvärtemot, då jag satt där utan information men skulle svara på kundernas och medlemmarnas frågor om vad som hade hänt var jag säker på att det här skulle bli ett svart hål på min CV. Idag när jag ser tillbaka på händelserna den sommaren, kan jag lätt göra en lista över allt vad jag lärt mig och hur jag kan tillämpa den här kunskapen och erfarenheten i totalt annorlunda organisationer och sammanhang.

För att summera, det lönar sig alltid att vara aktiv och göra det du gillar samtidigt som även de värsta katastroferna oftast medför något lärorikt. Jag har själv fått något av de bästa deltidsjobb man kan ha vid sidan av studierna tack vare förenings- och studentkårsverksamhet och genom att plocka ut och konkretisera vad jag lärt mig på ett närmast katastrof sommarjobb har jag fått intressanta och givande uppdrag.

Sist men inte minst: Kom ihåg, du förlorar aldrig på att ställa upp för din ämnesförening eller studentkår!

 

Marina Stenbäck
Studerandekontaktperson, Åbo Akademi