Kellokortti on asiantuntijan turvakypärä

SEFEn edunvalvonnan asiamies Riikka Mykkänen

Jos olet töissä varastolla, suojelet todennäköisesti varpaitasi turvakengillä. Tietyömaalla, mahdollisesti liikenteen seassa, on tärkeää tulla huomatuksi. Siinä auttaa kirkkaan värinen suojahaalari. Rakennustyömaalla on ehdottomasti käytettävä turvakypärää.

Siistissä sisätyössä ei kypärälle ole käyttöä. Miten siis suojella asiantuntijan tärkeintä työvälinettä, aivoja?

Toimiakseen hyvin aivot tarvitsevat lepoa. Parhaat ideat syntyvät usein silloin, kun ihminen on levännyt ja voi muutenkin hyvin. Niinpä Heureka!-hetken voi kokea myös vapaa-ajalla tai lomalla. Aivoja kun ei voi jättää työpöydälle tietokoneen viereen töistä lähtiessä. Itse asiassa tietokonekin otetaan yleensä mukaan, jotta töitä voidaan jatkaa kotona.

Jotta aivot saisivat riittävästi lepoa, tulee työn ja vapaa-ajan olla tasapainossa. Tasapainon seurantaan ja saavuttamiseen oiva väline on kellokortti. Tiedän, kellokortti kuulostaa todella vanhanaikaiselta.

Mutta niin kuin ovat tekniikan myötä työnteon välineet kehittyneet, on kehitystä tapahtunut myös työajan seurannan välineissä. Enää ei valvota kulkemista, työnteon ei tarvitse olla paikkaan sidottua. Leimaukset tehdään kännykällä tai tietokoneella. Helppoa!

 

Työajanseuranta on työnantajankin etu

Kaikki työnantajat eivät kuitenkaan seuraa työaikaa. Se on kummallista monestakin syystä. Ensinnäkin silloin rikotaan lakia.

Toiseksi, työaikaa seuraamalla työnantaja pystyy huolehtimaan työntekijöidensä jaksamisesta ja työhyvinvoinnista. Lisäksi se on erinomainen työkalu esimiestyöhön, esimerkiksi toimenkuvien oikeaan mitoittamiseen.

 

Työaikavalmentajalla tiedät mihin aikasi töissä kuluu

SEFE on kehitellyt jäsentensä käyttöön Työaikavalmentajan. Se on helppokäyttöinen mobiilisovellus, jonka avulla sefeläiset voivat itse seurata omaa työaikaansa. Samalla kun kirjaa työhön kuluvaa aikaa, voi arvottaa työn merkityksellisyyttä ja jopa omia fiiliksiään työnteon hetkellä. Jälkikäteen voi olla mielenkiintoista tarkkailla esimerkiksi miten työaika jakautuu eri työtehtävien kesken.

Uskon, että arvokkain tieto monelle on kuitenkin työhön kuluva aika. Uskon myös, että monet se yllättää. Asiantuntijatyössä ongelma ei useinkaan ole siinä, että ei saisi työpäiväänsä kulumaan. Päinvastoin, työpäivät venyvät, työtä jatketaan kotonakin, työn ja muun elämän raja hämärtyy. Näin käy helpommin, jos työajan seuranta – asiantuntijan turvakypärä – puuttuu.

Lainsäädännöllä on saatu monta ammattia ja työtehtävää turvallisemmaksi. Se on todella hienoa. Nyt pitäisi keskittyä henkiseen työturvallisuuteen. Burn out ja sitä helposti seuraava masennus on yleistynyt huolestuttavasti. Meistä monella on läheinen, ystävä tai työkaveri, joka on kohdannut uupumisen.

 

Työajanseurata tuo joustavuutta työpäiviin

Sefeläiset arvostavat työn joustavuutta. Sitä, että joskus voi lähteä aikaisemmin ennättääkseen tarhan kevätjuhlaan tai joogatunnille. Toisinaan iltaisin voi olla tarvetta hioa seuraavan päivän presistä tai esimies tarvitsee apua tärkeän projektin viimeistelyyn.

Liukuva työaika, työaikapankki ja etätyö tuovat toivottua joustavuutta sekä työntekijöille että työnantajille. Ne edellyttävät kuitenkin työajan seurantaa.

Hieman nurinkuriseltahan se kuulostaa, mutta totta se on: seuranta lisää joustoa. Nimenomaan oikeudenmukaista joustoa, sellaista jossa molemmat osapuolet joustavat ja tehty työ korvataan. Korvauksettomista ylitöistä taas saisi ihan oman bloginsa. Se jää ensi kertaa, sillä minulla turvakypärä toimii, työaika tältä päivältä päättyy.

 

Riikka Mykkänen
SEFEn edunvalvonnan asiamies

PS. Tunnustan, en ole keksinyt otsikkoa itse. Mutta se on ihan paras! Hyvä kaimani SEFEstä Riikka Sipilä!